Turvaako Metsävakuutus metsän tuoton?
Metsävakuutus turvaa metsän tuoton
Asunnon ja kesämökin vakuuttaminen vahingon varalta on arkipäivää. Monen metsänomistajan metsän arvo vastaa omakotitalon arvoa, mutta onko metsä ja sen tulevakin tuotto vakuutettu samalla lailla? Keskimääräiselle metsätilalle laajankin metsävakuutuksen saa noin auton kaskovakuutuksen hinnalla tai jopa sen alle.
Metsän vakuuttamisella voi varautua äkilliseen ja ennalta arvaamattomaan luonnontuhoon. Yleisin metsätuhojen aiheuttaja on myrsky, ja vakuutusyhtiöiden metsävakuutuksista maksamista korvauksista 70-80 prosenttia menee myrskyvahinkojen korvaamiseen. Mutta myös lumituhot yleistynevät tulevaisuudessa. Maistiaisia tästä saatiin jo tänä talvena.
Metsävakuutuksen piirissä ovat yleensä puustolle, hakatulle puutavaralle, istutetuille taimille ja taimikolle syntyneet vahingot. Tuhoutunutta puustoa pitää yleensä olla vähintään 15 kuutiometriä tai uudelleen metsitettävää aluetta vähintään puoli hehtaaria. 15 mottia kertyy jo muutamasta kunnon tukkipuusta. Hirvien aiheuttama tuho ei yleensä kuulu metsävakuutukseen, sillä valtio korvaa hirvituhoja yksityiselle metsänomistajalle.
Korvauksesta vähennetään sovittu omavastuu, jonka suuruus vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Metsävakuutusmaksun voi vähentää metsäverotuksessa, korvaukset taas ovat ennakonpidätyksen alaista metsätalouden tuloa.
Ei ole olemassa yhtä metsävakuutusta, vaan vakuutus räätälöidään kunkin vakuutusyhtiön vakuutusehtojen ja metsänomistajan tarpeiden mukaan. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja. Esimerkiksi kaikki eivät huomioi puuston odotusarvoa. Eli sitä menetystä, jos metsän joutuu hakkaamaan tuhon takia liian aikaisin.
“Mulla on ollut aina metsävakuutus”
Asta-myrsky puhalsi 2010 heinäkuussa Konnevedellä nurin noin miljoona kuutiota metsää, koko pitäjän viiden-kuuden vuoden hakkuumäärän. Osalta metsänomistajilta meni nurin valtaosa puustosta, ja hankintaesimies Jouko Tikkasen mukaan metsissä urakoi tuolloin yhtä aikaa 115 metsäkoneketjua.
Tikkanen arvioi, että tuolloin moni metsä oli vielä vakuuttamatta. Mutta kellä metsävakuutus oli, niin se korvasi vahingon. Seppo Hytösellä oli ja hyvä niin, sillä metsää meni nurin noin 6 000 kiintokuutiota 70 hehtaarin alalla.
– Muutama päivä meni kävellessä sen myrskyn jäljiltä, että onko tämä tottakaan.
– Meni 25 hehtaaria ihan aukeaksi, raivaussahaa viilataan, Hytönen naurahtaa ennakoiden tulevia taimikonhoitotöitä.
Ilman metsävakuutusta menetys olisi ollut “aika iso”, sillä valtaosa tuhopuusta oli tukkikokoa. Osin meni matalaksi kuin jyrättynä myös ensiharvennusmetsääkin.
– Rahallinen tappio olisi ollut toista sataa tuhatta jonkin matkaa jos ei olisi ollut vakuutusta, Hytönen ynnää.
Hytönen on vakuuttanut metsänsä 200 euron omavastuulla, eikä pidä vakuutuksen hintaa yleensä liian korkeana hyötyyn nähden. Astan jälkeen vakuutukselle on ollut tarvetta muun muassa myyrävahingossa, jossa peltoon istutetut ja jo metriset kuusentaimet kaluttiin hangen alla valkeiksi.
Valtaosan metsistään jo lapsilleen luovuttaneella Hytösellä on aina ollut metsävakuutus. Ja perinne jatkuu.
– Nuorisolle luovuttaessani sanoin, että samalla tehdään vakuutukset teillekin.
Ja niin myös tehtiin.
Perhon hautausmaalla kaatui kolme jättisuurta kuusta. Keskipohjanmaa la 31.7.2010. Kuva: Urpo Nykyri
Ukkosmyrsky tiesi sähköasentajille pitkää päivää. Keskipohjanmaa la 31.7.2010. Kuva: Juha Sallinen
Tarkista vakuutusturva kohdalleen
Metsävakuutuksen hintaan vaikuttavat metsän pinta-ala, vakuutustaso, myrskyvahinkojen enimmäiskorvaus, omavastuun määrä ja metsien sijainti. Esimerkiksi mitä myrsky- tai lumituhoalttiimmalla alueella metsä on, niin sitä kalliimpaa on vakuuttaminen.
Keskimäärin vakuutuksen hinta lähtee viidestä eurosta hehtaarilta ylöspäin.
– Esimerkiksi noin 20 hehtaarin metsälle korkeintaan muutama satanen vuodessa jo hyvinkin pienellä omavastuulla ja korkeimmalla turvatasolla, lupaa OP Pohjolan kehityspäällikkö Teppo Pöllänen.
Viime vuoden alun tiedon mukaan Suomen metsistä oli vakuutettu noin puolet. Pölläsen mukaan vakuutuksista on aika paljon ainaisvakuutuksia, jotka ovat olleet vakuutushetkellä ja muutama vuosi siitä kohdallaan. Mutta eivät enää moneen kymmeneen vuoteen.
– Niissä useinkin maksimikorvaukset ovat parhaimmillaan vain muutamia euroja. Ne kannattaa lunastaa pois, usein lunastushinta on korkeampi kuin maksimikorvaus.
Vesa Martikainen