Onko metsäverotus tuttua? Katso tästä ensiaskeleet!
Teksti: Simana Oy/Heikki Hamunen, kuvat: Keitele Forestin kuva-arkisto
Miten metsäverotus toimiikaan? Lue tietopaketistamme metsäverotuksen perusaskeleet ja vinkit jatkotoimiin!
Tarkkana karkauspäivänä!
Metsäveroilmoitusten määräajat ajoittuvat helmi-toukokuulle. Suurimmalla osalla metsänomistajista ilmoituksen viimeinen jättömahdollisuus on karkauspäivänä 29.2. Maataloutta tai muuta elinkeinotoimintaa harjoittavilla metsänomistajilla viimeinen jättöpäivä on kuitenkin vasta 2.4. Jos asut pysyvästi ulkomailla ja olet rajoitetusti verovelvollinen, metsätalouden veroilmoitus on jätettävä viimeistään 21.5.2024.
Metsäveroilmoitusta ei tarvitse jättää, jos vuoden aikana ei ole kertynyt ilmoitettavaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka puukauppoja ei olisi tehnytkään, monella kertyy vuoden mittaan menoja, jotka ilmoittamalla voi alentaa muuta verotustaan. Esimerkiksi matkakulut taimikon kevät- ja syystarkastuksiin ovat vähennyksiksi sopivia menoja.
Missä kuitti? Kännykässä!
Metsäveroilmoitukseen kirjataan muun muassa metsätalouden tulot ja menot. Muistiinpanojen lisäksi tarvitaan tositteet, esimerkiksi ostokuitit, ajopäiväkirjat ja puunostajan lähettämät maksutositteet. Moni metsätalouteen kytkeytyvä ostokuitti voi olla summaltaan pieni. Vuoden mittaan niistä kuitenkin kertyy helposti tuntuva summa.
Veroilmoitusta tehdessä suurin kompastuskivi voi olla löytää kaikki ostokuitit. Syksyn metsämessujen pääsylipun tai muiden yksittäisten kuittien arkistointi haastaa ainakin vähiten säntillisiä metsänomistajia.
Kuittien arkistointia helpottaa, kun ottaa niistä kuvan kännykkäkameralla saman tien oston yhteydessä. Kun kuvan tallentaa sähköisesti omaan kansioonsa, kuitit löytyvät yhdestä paikasta.
Arvonlisävero – miten se menikään?
Metsänomistajan on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos puun myyntitulot ja muut arvonlisäverolliset myynnit ylittävät kalenterivuoden aikana 15 000 euroa. Rekisteriin voi hakeutua myös vapaaehtoisesti, jos myynti on vähäisempää.
Kun metsänomistaja myy puuta 10 000 eurolla, puun ostaja tilittää hänelle kauppasumman lisäksi 2 400 euroa arvonlisäveroa. Kun metsänomistaja vuorostaan ostaa metsänhoitopalveluita tai muita arvonlisäverollisia palveluja ja tuotteita, hän maksaa niistä 24 prosenttia arvonlisäveroa.
Alv-rekisteriin kuuluvana metsänomistaja voi vähentää esimerkiksi ostamiinsa metsänhoitopalveluihin sisältyneen arvonlisäveron puukaupassa hänelle tilitetystä arvonlisäverosta. Vaikutus metsänomistajan kukkarossa on helposti tuhansia euroja.
—Kaikkien metsänomistajien kannattaa kuulua alv-rekisteriin. Metsätaloudessa on tyypillistä, että joinakin vuosina on pelkkiä menoja eikä lainkaan tuloja. Näissä tapauksissa verohallinto palauttaa ostoihin sisältyneen arvonlisäveron verovelvollisen pankkitilille, kannustaa Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari.
Arvonlisäveroilmoituksen määräaika 29.2.
Arvonlisäveroilmoitus on tehtävä ja mahdolliset verot maksettava verottajalle viimeistään 29. helmikuuta.
Jos metsänomistajalle ei ole viime vuoden aikana kertynyt arvonlisäverollisia ostoja tai myyntejä, arvonlisäveroilmoitusta ei tarvitse tehdä. Jos ostoja ja/tai myyntejä on ollut, kunkin oston tai myynnin arvonlisäverot lasketaan yhteen ja ilmoitetaan yhdellä kertaa.
Olen metsänomistajana yhtymässä – kuka vastaa veroista?
Suuri osa metsänomistajista omistaa metsää osana verotusyhtymää. Vuosi sitten yli 36 000 verotusyhtymää jätti metsäveroilmoituksen.
Yhtymä-termi on veroslangia ja saattaa virheellisesti johdatella ajatuksia yritysomistukseen. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, sanoo Veronmaksajien Keskusliiton Päivi Kaari.
—Verotusyhtymässä on kyse laskentayksiköstä, joka antaa oman tuloveroilmoituksen ja oman arvonlisäveroilmoituksen. Yhtymälle ei määrätä tuloveroja, vaan verotettavat tulot jaetaan omistajille verotettavaksi. Omistajien omiin veroilmoituksiin tulee oma osuus yhtymän metsätalouden tulosta, olipa se sitten plussalla tai miinuksella.
Täältä lisää infoa!
- Metsäverotus Metsäkeskuksen verkkosivuilla (https://www.metsakeskus.fi/fi/metsan-kaytto-ja-omistus/metsaverotus)
- Metsäverotus vero.fi -palvelussa (https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/metsa/)
- Hyviä tietolähteitä ovat myös esimerkiksi Veronmaksajien Keskusliiton tai metsänhoitoyhdistysten materiaalit ja koulutustilaisuudet sekä ammattilehtien (Metsälehti, Maaseudun Tulevaisuus) teemanumerot.